Slapen in een hostel? De voor- en nadelen op een rij

Als je gaat backpacken met een budget, zul je waarschijnlijk snel uitkomen op een hostel. Er zijn ook andere opties, zoals bijvoorbeeld een homestay of couchsurfing. Zijn hostels de juiste keuze voor jou? De voor- en nadelen op een rij:

Voordelen van slapen in een hostel

1. Het is goedkoop

Dit is vaak de belangrijkste reden om een hostel te kiezen: het is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een hotel. Als je een heel krap budget hebt, is een hostel vaak de beste keuze

2. Sociale ervaring

Ik heb ook weleens in een hostel geslapen omdat het ook gewoon gezellig is. In Australië bijvoorbeeld sliepen we op een camping, maar belandden we ’s avonds wel in een hostel. Gezellig spelletjes doen met andere backpackers. Een hostel heeft vaak veel gedeelde ruimtes en er hangt een bepaald soort sfeer. Je komt er mensen tegen van allerlei verschillende nationaliteiten, erg leuk.

3. Locaties

Hostels liggen vaak op goede locaties: zo kun je goedkoop middenin een grote stad verblijven. Ook liggen ze vaak centraal ten opzichte van het openbaar vervoer.

4. Gedeelde keuken

Vrijwel alle hostels hebben gedeelde keukenfaciliteiten. Hier kun je je eigen maaltijden bereiden. Dit combineert eigenlijk een beetje voordeel nummer 1 en 2: zelf koken in de gedeelde koken is goedkoop én gezellig (sociaal)!

Nadelen van slapen in een hostel

1. Gebrek aan privacy

Tsja, dit is wel echt waar: er is meestal weinig privacy. Als vrouw slaap ik het liefst op een vrouwenslaapzaal, maar dat is persoonlijk. Andere mensen zien hoe je slaapt en jij ziet andere mensen slapen, daar moet je tegenkunnen.

2. Soms asociale kamergenoten

Het kan geburen: kamergenoten die ’s nachts ladderzat en vol lawaai de kamer binnenkomen, de lamp aandoen en je zo wakkerhouden. Of kamergenoten die ’s ochtends de wekker heel vroeg hebben gestaan om ergens te hiken bij zonsopgang. Tip: oordoppen en oogmasker mee!

3. Gedeeld sanitair

Veel hotels zijn prima schoon, maar je deelt vaak wel het sanitair. Of met je eigen kamer (‘dorm’), of ook met andere kamers. Je moet dus soms wacht voordat je kan douchen (of poepen ;-)) en hopen dat degene voor je het schoon heeft achtergelaten.

4. Veiligheid

De meeste hostels zijn hartstikke veilig, maar je weet het natuurlijk nooit. Zorg daarom dat je je belangrijkste bagage bij je houdt, meeneemt, of in een kluis stopt (zoals je paspoort, evt. laptop, etc.).

Meer blogs: