Meer Backpacken

Tips kopen backpack

Tips: waarop letten bij het kopen van een backpack?

Ben je op zoek naar een backpack, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Er zijn ook zoveel verschillende opties. Wat voor de één een fijne backpack is, is misschien voor de ander wel een veel te grote backpack. Daarom geef ik je hieronder 5 tips waar je op kunt letten bij het kopen van een backpack.

1. Zit de backpack fijn?

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip: want als een backpack niet fijn zit, ga je daar echt last van krijgen. Het is het fijnst om een backpack uit te proberen in een outdoor winkel, om te kijken wat je fijn vindt. De meeste backpacks hebben wel verstelbare schouderbanden, een heupriem en een borstriem. Kijk en voel vooral welke jij fijn vindt, let bijvoorbeeld op dingen als of de banden niet in je schouder snijden en je de stof fijn vindt. Ook goed om op te letten is of je de backpack handig zélf op krijgt en zelf handig kan verstellen, zonder dat je hiermee loopt te worstelen of hulp bij nodig hebt.

2. Grootte van de backpack

Ben jij een type dat het liefst veel meeneemt of juist met weinig toekan? Natuurlijk speelt de lengte van je backpackreis hierbij ook een rol. Voor 2 weken neem je misschien minder mee dan voor 10 weken, of voor een wereldreis. Denk sowieso goed na over hoeveel kleding je meeneemt, want kleding kun je prima wassen op reis. Voor een langere reis, zoals een wereldreis, raad ik je een backpack van minimaal 60 liter aan.

3. Vakken in de backpack

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van packing cubes, maar het is ook wel heel fijn als de backpack zelf verschillende vakken heeft. Zo houd je je backpack beter georganiseerd. Denk aan dingen zoals paspoort waar je snel bij wilt kunnen, maar ook dingen als een zaklamp die je ’s nachts zonder moeite wilt kunnen pakken. Of gewoon kleine losse spulletjes die je niet door je backpack wilt laten zwerven. Ook een apart vak voor een fles drinken aan de buitenkant is altijd handig!

4. Gewicht van de backpack

Tegenwoordig zijn veel backpacks best licht, maar als je bijvoorbeeld gaat hiken, dan telt elke extra gram en kies je misschien liever voor een echte lichtgewicht backpack. O.a. merken als Osprey, Liteway, Hyberg en Pinewood hebben lichtgewicht rugzakken.

5. Waterbestendigheid

De meeste backpacks zijn niet 100% waterbestendig, maar het is wel fijn als de backpack in elk geval tegen lichte regen kan. O.a. een aantal backpacks van Forclaz zijn waterdicht. Als je naar een heel regenachtig gebied gaat backpacken, is het sowieso handig om een extra regenhoes of waterdicht zak mee te nemen (een grote vuilniszak kan natuurlijk ook altijd, da’s lekker low budget :)).

Een goede backpack kopen

Kortom: een goede backpack kopen is heel persoonlijk. Toch zijn er wel een paar backpacks die bij veel mensen populair zijn en in de smaak vallen. Check dan ook de tips voor de beste backpack, gemaakt door ervaren backpackers!

Meer blogs: